Witamy w Centrum Dietetycznym MonVita

692 108 338
Al. Jerozolimskie 119 "A" lok. 27 (5 piętro), Warszawa
29 października 2017r.
Czy wiecie kim są Mlekosław i jego żona Mlekosława? A może z czymś Wam się kojarzą chłopaki Jogurtosław, Serosław i Masłosław? Jeśli tak, to bardzo dobrze! Poznajcie ekipę Mlekosławnych!

 

Cudze chwalimy, swego nie znamy

 

Dokonując wyboru produktów w sklepie warto zerkać na kraj pochodzenia i wspierać polskich producentów żywności. Kupując polskie produkty inwestujemy w rodzimą gospodarkę. To zaś przekłada na to, że polskie firmy mają możliwość szybciej się rozwijać i dywersyfikować swoją produkcję. Dzięki świadomym wyborom zakupowym możemy mieć wpływ na zwiększenie polskiego PKB, zmniejszenie bezrobocia czy zwiększenie płac.Polscy producenci są naprawdę świetni w tym co robią! Oferują nam różnorodne wyroby, prześcigając się w formach, smakach i gatunkach. 

 

Bogactwo składników

 

Jeżeli trawimy mleko bez problemów i nie mamy innych przeciwwskazań zdrowotnych do jego spożywania, jest ono doskonałym źródłem wielu cennych składników odżywczych, których nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. To bogate źródło białka, wapnia, witaminy A czy potasu.

 

Czy ile zjemy, tyle przyswoimy?

 

Wapń to składnik, w który szczególnie bogate jest mleko i jego przetwory. Można by było powiedzieć: w porządku, ale przecież są też inne dobre źródła tego składnika w żywności.

Oczywiście, że są, ale to ile wapnia zjemy w diecie, a ile przyswoi nasz organizm to czasem dwie różne kwestie. Na przykład dobrym źródłem wapnia jest tez szpinak, ale niestety ma kiepską biodostępność – aż sześciokrotnie gorszą niż mleko. Zaś wapń z brukselki wchłania się 2 razy lepiej niż z mleka, ale ma ona go 5 razy mniej niż mleko. Bilans więc mocno przemawia na korzyść mleka.

 

Tegorocznej jesieni zostaliśmy partnerem Kampanii „Bądź świadomy – kupuj polskie” organizowanej przez Polską Izbę Mleka, sfinansowanej z Funduszu Promocji Mleka, która ma na celu podkreślanie walorów polskiego mleka i uświadamianie Polakom, że polskie jest dobre! W tym zadaniu organizatorom kampanii pomaga Rodzina Mlekosławnych, czyli rysunkowa rodzina, której członkowie symbolizują mleko i produkty mleczne: Tata Mlekosław, Mama Mlekosława, a także ich dzieci: Serosław, Jogurtosław, Masłosław i Śmietanosława. Więcej możecie przeczytać na fanpage kampanii www.facebook.com/MlekoslawniPL oraz na stronie www.mlekoslawni.pl.

 

Jako dietetyk kampanii zachęcam do zadawania mlecznych pytań na stronie: http://mlekoslawni.pl/zapytaj-dietetyka/.


Pozostałe artykuły

28 września 2017r.
Zastanawialiście się kiedyś gdzie znika tłuszcz gdy chudniemy? Komórki tłuszczowe, czyli adipocyty przechowują nadwyżkę energii w postaci trójglicerydów. Wraz z chudnięciem zaczynają się też zmniejszać objętościowo. W procesie metabolizowania tłuszczu,