Witamy w Centrum Dietetycznym MonVita

692 108 338
Al. Jerozolimskie 119 "A" lok. 27 (5 piętro), Warszawa
20 stycznia 2016r.

Coraz bardziej polscy konsumenci przyzwyczajają się do lepszości brązowych produktów, takich jak brązowy ryż, razowy makaron i pieczywo. Na rynku można również znaleźć wiele rodzajów cukrów spożywczych, od tradycyjnego – białego buraczanego, aż po cukier brązowy, trzcinowy, a także fruktozę i inne sztuczne środki słodzące. Często również myślimy, że zamieniając „cukier kryształ” na cukier trzcinowy lub brązowy wybieramy produkt zdrowszy. Nic bardziej mylnego.  

 

Cukier trzcinowy czy buraczany?

 

Najczęściej spożywanym cukrem w Polsce jest cukier buraczany. Trzcinowy jest o wiele droższy i nadal uważany jest za produkt ekskluzywny. Jedyną różnicą pomiędzy cukrem buraczanym a trzcinowym jest roślina z której pochodzi. Końcowym etapem produkcji obu rodzajów cukru jest sacharoza - dwucukier zaliczany do węglowodanów prostych. Sacharoza zaś przyczynia się do powstawania nadwagi i otyłości, bez względu na to czy pochodzi z trzciny cukrowej czy z buraka.  

 

Cukier biały, brązowy czy nierafinowany?

Cukier brązowy często uważamy za zdrowszy i bardziej naturalny niż biały. Warto jednak zaznaczyć, że proces produkcji cukru brązowego jest bardzo podobny do białego. Cukier brązowy to tak naprawdę nic innego jak cukier biały z dodatkiem melasy - ciemnobrązowego produktu ubocznego powstającego podczas produkcji cukru spożywczego. Często słyszymy, że cukier brązowy jest mniej kaloryczny od białego. To prawda, lecz różnica jest bardzo niewielka i bez większego znaczenia dla osób dbających o linię. Kaloryczność obu produktów jest nadal wysoka – 100 g cukru białego zawiera 396 kcal, brązowego – 373 kcal. Cukier nierafinowany, w odróżnieniu od cukru białego i brązowego, nie jest poddawany tak skomplikowanym procesom oczyszczania. Pominięcie tego etapu w produkcji sprawia, że cukier ten nie jest czystą sacharozą. W porównaniu z białym cukrem zawiera więcej składników mineralnych: żelaza, magnezu, wapnia i potasu, jednak wymienione minerały znajdują się w nim w śladowych ilościach.  

 

Nie ma więc większego znaczenia czy posłodzimy herbatę cukrem białym czy brązowym. Wszystkie rodzaje cukrów są wysokokaloryczne i powinny znajdować się na naszych stołach jak najrzadziej.


Pozostałe artykuły

28 września 2017r.
Zastanawialiście się kiedyś gdzie znika tłuszcz gdy chudniemy? Komórki tłuszczowe, czyli adipocyty przechowują nadwyżkę energii w postaci trójglicerydów. Wraz z chudnięciem zaczynają się też zmniejszać objętościowo. W procesie metabolizowania tłuszczu,