Witamy w Centrum Dietetycznym MonVita

692 108 338
Al. Jerozolimskie 119 "A" lok. 27 (5 piętro), Warszawa
13 marca 2016r.

Por to jedno z najsmaczniejszych typowo zimowych warzyw. Ostry smak surowego pora rewelacyjnie komponuje się w różnego typu sałatkach i surówkach. Po krótkiej obróbce termicznej jego smak zdecydowanie łagodnieje, ale jego zastosowanie może być nadal bardzo różnorodne.  

 

Por pochodzi z Bliskiego Wschodu, ale uprawiany był też przez starożytnych Egipcjan, Greków i Rzymian. Najprawdopodobniej dzięki Włochom stał się popularny w całej Europie.  W 100 g pora znajdują się jedynie 24 kcal. Zawiera dużo prowitaminy A, witaminy E (okrzykniętej witaminą młodości), a także witaminy C i B6. To także bogactwo potasu, magnezu, fosforu i kwasu foliowego.  

 

Por ma właściwości obniżające stężenie złego cholesterolu. Dobrze wpływa na układ odpornościowy i oddechowy. Ma także właściwości bakteriobójcze. Niegdyś w polskiej medycynie ludowej używano okładów z liści pora przy leczeniu artretyzmu i reumatyzmu.   Por stanowi doskonałą bazę do tart, zapiekanek i sosów. Najczęściej stanowi jednak jeden ze składników używanej do zupy włoszczyzny.

 

Po inspiracje kulinarne i przepisy zajrzyj na naszego Facebooka!


Pozostałe artykuły

28 września 2017r.
Zastanawialiście się kiedyś gdzie znika tłuszcz gdy chudniemy? Komórki tłuszczowe, czyli adipocyty przechowują nadwyżkę energii w postaci trójglicerydów. Wraz z chudnięciem zaczynają się też zmniejszać objętościowo. W procesie metabolizowania tłuszczu,